Freitag, 21. Juli 2017

Wiggins posunul rekord v hodinovke, vysnívaných 55 kilometrov mu uniklo

Brit Alex Dowsett bol predchádzajúcom držiteľom svetového maxima (52,937 km) a Wiggins, než vyšiel do boja o historický zápis, vyhlasoval: "Chcem rekord posunúť čo najviac mimo dosahu ostatných."

Hodinovka bola totiž veľkým motívom muža, ktorý už v cyklistike dokázal snáď úplne všetko - od olympijských medailí na dráhe iv časovke, cez tie svetové medzi cestári až po žltý trikot pre šampióna Tour de France, snáď najcennejšie trofej cestného pelotónu.

" keď som sledoval Chrisa Boardmana, ako sa vydáva pre rekord, sport stavky inšpirovalo ma to sadnúť na bicykel. Teraz chcem to rovnaké urobiť pre budúce generácie, "vyhlasoval Wiggins a vedel, aký recept k úspechu povedie:" Na ni� � nemyslieť, len sledovať čiernu čiaru. "

Šesťdesiat minút nerobil 35-ročný cyklista nič iné.Na sebe zlaté tretry, zlatú prilbu a pri dráhe trénera Heika Salzwedel, ktorý ho na krutý test pripravoval. A v úvodných okruhoch musel svojho zverenca mierniť, jasne čitateľná bola jeho gestá rukami: Spomaľ, nevydržíš!

"Trochu to prepálil, ku koncu mu dochádzali sily," komentoval potom nemecký kouč. "Po dvoch kolách vo mne adrenalín prúdil," rozprával Wiggins.

Zo začiatku nastavil priemer ľahko cez stavkove bonusy 52 kilometrov za hodinu, ale do neho bolo treba započítať pevný štart, ktorý stál za pomalším rozjazdom.Potom zrýchľoval, postupne a nezadržateľne.

Snáď mu mala pomôcť aj hudba, ktorú si v týždni vybral a ktorej tóny sa chcel držať v tempe. "Ale nepočul som vôbec nič," hovoril Wiggins k vypredanej šesťtisícové hale.

Po 70 okruhoch už jeho rýchlosť vystúpila nad 54 kilometrov a z nehybné pozície na špičke sedla bolo hneď zrejmé, že je Wiggins bývalým dráhařem. Však svoje prvé úspechy zbieral práve na velodromu a až po hrách v Pekingu vletel do cestného pelotónu. A potom aj na trón Tour.

Salzwedel ďalej povzbudzoval, s tabletom v rukách Wiggins hlásil medzičasy. "Naša príprava bola výborná," uisťoval v rozhovore pre Eurosport.Ale po 45 minútach začala ozajstná bolesť, Wigginsův rýchlostné priemer klesal a sen prekonať 55 kilometrov sa okruh od okruhu vzďaľoval.

Minútu pred vypršaním hodiny už bolo jasné, že Wiggins bude novým rekordmanom, ale palivo k zrýchleniu už nemal . Potom zazvonil zvonec do posledného okruhu a Wiggins už za jeho polovicou mohol vyjsť mimo ideálnu stopu, bližšie k vypredaným ochozům, kde slávil.

Predchádzajúce maximum vylepšil o 1589 metrov.

"Dnes som sa dostal najb ližšie k pocitu, aké to je porodiť dieťa.Bolo to mučivé a len počítate minúty do konca, "citoval Wigginsa denník The Telegraph.


"Vždy sa porovnávam s cyklistickými velikánmi a som tak rád, že som teraz v ich spoločnosti."

stavkovanie

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen